Viestinnän lainsäädäntöä

Linkkejä / Länkar på svenska

Sisällysluettelo

Lakitietopankkeja, tietoa laeista ja ennakkotapauksia
EU-tietoa
Tekijänoikeus
Tekijänoikeuksien haltijoiden etujärjestöjä
Tekijänoikeudet ja digitaalitekniikka
Markkinointi, mainonta
Länkar på svenska

Viestintä- ja informaatio-oikeus oppiaineena Helsingin yliopistossa

Lakitietopankkeja, tietoa laeista ja ennakkotapauksia

Valtion säädöstietopankki Finlex
Ajan tasalle toimitettujen säädösten tietokanta sisältää noin 1700:n oikeusministeriön valitseman säädöksen päivitetyt tekstit, joissa lakiin tai asetukseen tehdyt muutokset on kirjoitettu säädöstekstin sisään. Säädöstekstejä päivitetään kerran viikossa. Säädösten ei-voimassaolevia ja epärelevantteja osuuksia on osittain jätetty pois. Lait ovat www-sivuina etsittävissä, katseltavissa ja kopioitavissa. Finlexin hakutoimintoihin pääsemiseksi täytyy rekisteröityä. Se käy nopeasti.

Oikeuskäytäntö-linkistä Finlexin etusivulta pääsee korkeimman oikeuden tekemien ennakkopäätösten tietokantaan. Siellä on aakkosellinen ja aiheenmukainen haku asiasanoilla, joka helpottaa haluttujen tapausten, aihepiirien tai tiettyjen lakien soveltamisesimerkkien löytämistä, esimerkiksi sanoilla: kunnianloukkaus, solvaus, yksityiselämän loukkaaminen, tekijänoikeus.

Valtioneuvoston hankerekisteri (HARE)
HAREsta voi seurata esimerkiksi oikeusministeriön lainsäädäntöhankkeita.

Oikeusministeriö
Tietoa ja tiedotteita uusista laeista sekä lakitekstejä, myös tietoa lakien valmisteluvaiheista.

Oikeusministeriön tiedotteet
Tärkeimpien uusien lakien, lakiesitysten ja mietintöjen keskeiset sisällöt löytyvät oikeusministeriön kotisivujen tiedotteista ja uutisista.

Säädöshankkeet
Kuinka löydän tiedon valmisteltavasta laista? Oikeusministeriö päivittää kaksi kertaa vuodessa hankeluettelon, jossa esitellään kaikki oikeusministeriössä valmisteltavat säädöshankkeet. Sen asiahakemistossa kannattaa seurata tätä:

Eduskunta
Valmisteltavien lakien vaiheita voi yrittää seurata eduskunnan kotisivuilla, pääsivulla olevan linkin "Valtiopäiväasiat ja -asiakirjat" alta. Käytössä on haku kaikista valtiopäiväasiakirjoista vuodesta 1970 lähtien. Eduskunnan Mediapalvelu-sivujen kautta on linkit uusimpiin asiakirjatietoihin.

Korkein oikeus
Ennakkoratkaisuja perusteluineen ja niihin liittyviä tiedotteita aikajärjestyksessä.

EU-tietoa

EU-kansalaisen oikeudet

Tekijänoikeus

Opetusministeriön yhteydessä toimii tekijänoikeusneuvosto, joka antaa lausuntoja tekijänoikeuden tulkintakysymyksistä, mm. teostasoa, taloudellisia ja moraalisia oikeuksia, julkista esittämistä, tekijänoikeuden rajoituksia ja tekijänoikeuden siirtymistä. Lausunnot ovat suosituksen luonteisia.

Tekijänoikeuksien haltijoiden etujärjestöjä

WIPO - World Intellectual Property Organization

Kuvasto - Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys

Gramex ry - Edistää ja valvoo äänitteillä esiintyvien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeuslaissa säädettyjä oikeuksia.

Teosto - Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto ry

Kopiosto ry - Tekijöiden, esittäjien, valokuvaajien ja kustantajien yhteinen tekijänoikeusjärjestö. Kotisivuilla on tekijänoikeusalan uutisia (esimerkiksi lainsäädännön muutoksista), käyttölupia, linkkejä.

Tekijänoikeudet ja digitaalitekniikka

BSA (Business Software Alliance) kamppailee ohjelmistopiratismia vastaan. Sen suomenkielisillä sivuilla on uutisia ohjelmistopiratismiin liittyvistä oikeustapauksista ja sopimuksista.

Markkinointi, mainonta

ProCom –Viestinnän ammattilaiset

Julkisen alan tiedottajat

Kuluttajavirasto/ Mainonta

Länkar på svenska

Statens författningsdata

Kopiosto på svenska

Kopiraitti

Justitieministeriet

Dataombudsman

 

Copyrights Helsingin yliopiston avoin yliopisto