Error processing SSI file

Avautuva kaupunkimaisema

Kävely Kiasman näyttelytilojen läpi johtaa kävijän viidennen kerroksen panoraamaikkunan äärelle. Täältä avautuvat maisemat kohti pohjoista, Töölönlahden aluetta. Entisen ratapiha-alueen ja puistomaiseman kohtauspaikka on rakenteeltaan rikas ja moniarvoinen. Sieltä löytyvät kaupungin vanhimmat rakentamattomat luonnonmaisemat ja rakennetut teollisuusympäristöt, jotka rinnastuvat kaupunkiympäristön uusimpiin tulokkaisiin Kiasmaan ja Sanomataloon.

Kaupunkikävelyt ovat tuoneet esille kaupungin tilarakenteen pääelementit; kadut, korttelit ja aukiot. Töölönlahti on tilalliselta mittakaavaltaan näitä laajempi, yhtenäinen aluekokonaisuus. Se on ollut historiassaan monien visionääristen kaupunkisuunnitelmien paikkana. Mm. arkkitehdit Eliel Saarinen ja Bertel Jung, Oiva Kallio ja Elsi Borg, Pauli E. Blomstedt, J.S. Sirén, Yrjö Lindegren ja Erik Kråkström sekä Alvar Aalto ovat muiden ohella jättäneet jälkensä Töölönlahden alueen rakennus- ja suunnitteluhistoriaan.

Ratapiha-alueen muutos osaksi uutta keskustaa on käynnissä. Seuraava askel otetaan Musiikkitalon sijoittuessa paikalle. Kaupunkisuunnittelukysymykset ovat herättäneet julkisuudessakin pohdintoja kehityksen suunnasta ja tavoitteista. Minkälainen kaupunki uuden rakennusvaiheen myötä syntyy? Kaupunki tuntuu rakentuvan niin fyysisesti kuin yhteisten kokemusten muodoissa.

 

 

Linkit:
Tietoa Helsingin musiikkitalosta
Tietoa ja visioita makasiineista

 

 

Etusivulle