Helsingin yliopisto Helsingin yliopisto - Ikäihmisten yliopisto
 

Tiedotus ja markkinointi

Ikäihmisten yliopistotoiminnan tiedotus ja markkinointi kuuluu luontevasti sekä Avoimen yliopiston että toimintaa järjestävien organisaatioiden tehtäviin.

Avoin yliopisto julkaisee opinto-ohjelmat verkkosivuillaan ja tiedottaa toiminnasta yleisellä tasolla.

Ikäihmisten yliopistotoimintaa järjestävät organisaatiot huolehtivat toiminnan tiedotuksesta paikallisella tasolla mm. omassa opinto-oppaassaan, lehti-ilmoituksin ja esittein.

Tälle sivulle on koottu ohjeita Helsingin yliopiston logon käyttöön sekä valmiita mallitekstejä, joita voi käyttää toiminnasta tiedottaessaan. Suunnitteilla on lisäksi yhteisen kuvapankin perustaminen. Yhteistyöverkoston jäsenet voisivat hyödyntää kuvapankin kuvia omassa tiedotuksessaan ja markkinoinnissaan.

Helsingin yliopiston logo

Ikäihmisten yliopiston yhteistyöverkostoon kuuluvat organisaatiot voivat hyödyntää Helsingin yliopiston logoa Ikäihmisten yliopisto-opetuksesta tiedottaessaan.

Logoa käytettäessä tulee noudattaa seuraavia perusohjeita:

  • Logon yhteyteen voi liittää tekstin: Ikäihmisten yliopisto
  • Logoa on syytä käyttää ainoastaan mustana tai valkoisena (negana). Sen pitää erottua hyvin pohjasta.
  • Logon pitää olla tarpeeksi iso, niin että tekstin pystyy lukemaan.
  • Paikkana kaikki neljä kulmaa ovat sopivat. Logo voi olla myös ylhäällä tai alhaalla keskellä (yksinään). Tekstin sisällä se on keskellä palstaa Ikäihmis-osion yläpuolella. Sen ylä- ja alapuolella pitää olla riittävän suuri suoja-alue.

Logon tilaus, tarkistus ja lisätietoa:
Koulutussuunnittelija Sanna Saari-Salomeri
sanna.saari-salomeri[ät]helsinki.fi 

Ikäihmisten yliopisto -mallitekstejä tiedotusta varten

Ikäihmisten yliopiston yhteistyöverkoston toimijat voivat hyödyntää näitä mallitekstejä omissa tiedotusmateriaaleissaan haluamallaan tavalla.

Malliteksti 1: Toiminnan esittely

Ikäihmisten yliopisto – tieteen ja elämänkokemuksen kohtaamispaikka
Ikäihmisten yliopisto on yliopisto-opetuksen erityismuoto. Sen tarkoituksena on tarjota ikäihmisille uusinta tutkimustietoa, korkeatasoisia opiskelumahdollisuuksia sekä kriittisen ajattelun rakennusaineita. Toiminnan keskeiset lähtökohdat ovat elinikäisen oppimisen edistäminen, hyvän vanhenemisen tukeminen, yhteissuunnittelu ja yliopistollisuus.

Ikäihmisten yliopistotoiminnan juuret ovat 1970-luvun Ranskassa, Toulousen yliopistossa. Suomessa toiminta käynnistettiin Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa vuonna 1985. Tällä hetkellä toimintaa järjestetään kautta maan avointen yliopistojen ja kesäyliopistojen sekä näiden yhteistyökumppaneiden toimesta. Helsingin yliopistossa ikäihmisten yliopistotoiminnan koordinoinnista vastaa Avoin yliopisto. Sen yhteistyöverkostoon kuuluu yli 20 toimintaa järjestävää opistoa, palvelutaloa, vanhainkotia ja yhdistystä.

Ikäihmisten yliopisto on avoin kaikille riippumatta pohjakoulutuksesta, ammattitaustasta tai aikaisemmasta opiskeluharrastuksesta. Ikärajojakaan ei tunneta. Toimintaan osallistuu valtakunnallisesti noin 15 000 opiskelijaa vuosittain. Opiskelijoiden ikäjakauma on laaja, noin 55 ikävuodesta jopa 100 vuoteen. Noin 80 prosenttia opiskelijoista on naisia – tyypillisin opiskelija onkin noin 70-vuotias nainen. 

Ikäihmisten yliopiston suosituimpia opiskelumuotoja ovat luentosarjat, seminaarit, keskustelutilaisuudet sekä opintoretket ja -matkat. Opiskelua leimaavat sen omaehtoisuus, oppimisen ilo ja puhdas tieteestä nauttiminen ilman tenttimisen pakkoa.

Malliteksti 2: Lyhyt markkinointiteksti kohderyhmälle

Oppimisen iloa Ikäihmisten yliopistossa!

Eläkkeellä on aikaa harrastaa, matkustaa, olla läheisten kanssa – ja oppia uutta. Ikäihmisten yliopistossa voit opiskella omaehtoisesti ja omaksi iloksesi: käydä luennoilla, osallistua opintoretkille ja nauttia tieteestä ilman tenttiin pänttäämistä ja opintopisteiden suorittamista! Toiminta on kaikille avointa, eikä edes ikärajoja tunneta. Opetus perustuu tutkimustietoon, ja se suunnitellaan opiskelijoiden toiveita kuullen. Tervetuloa tutustumaan!