Helsingin yliopisto Helsingin yliopisto - Ikäihmisten yliopisto
 

Luonnon armoilla

Toimittaja Margit Koskinen
8 x n. 60 min, 1999, ISBN C1000

I Ympäristökysymysten vuosisata: Maiseman ihailusta ympäristöongelmiin
Dos. Pirkko Leino-Kaukiainen
Mitä asioita ihmiset ovat elinympäristössään arvostaneet ja pitäneet kauniina sekä viihtyisinä? Mitkä ovat olleet hyvän elämän ulkoiset edellytykset? Näiden kysymysten lisäksi tarkastellaan ympäristön- ja luonnonsuojelua.

II Virukset - luonnon kosto
Prof. Carl-Henrik von Bonsdorff
Tarkastelun kohteena ovat ihmisen omat virukset sekä virustaudit, joita tavataan vain ihmisillä. Luennossa kerrotaan myös erilaisista virustaudeista, joita ihminen voi luonnosta saada.

III Näkökulmia ihmisen ja luonnon suhteeseen eri uskontoperinteissä
FM Heikki Pesonen
Uskonnolliset myytit ja rituaalit voivat ylläpitää tietynlaista ekologista tasapainoa. Eri tutkimusperinteiden näkemyksiä luonnonympäristöjen ja ekologisten olojen vaikutuksesta uskonnollisten elementtien muotoutumiseen.

IV Ympäristöfilosofia: ihmisen suhde luontoon
Dos. Leena Vilkka
Onko ihminen osa luontoa? Onko luonnolla itseisarvoa? Mitä arvostamme ympäristössä, kenen arvoilla luontoa koskevia päätöksiä tehdään? Ympäristöfilosofian eri osa-alueita koskeviin kysymyksiin löytyy uusi, kriittinen näkökulma.

V Ehtyykö luonto?
Prof. emer. Yrjö Vasari
Aikamme kipeimpiä ongelmia on luonnon ja ihmisen välinen ristiriita. Riittääkö ravinto? Mitä ympäristövaikutuksia on maataloudella? Luennoitsija tuo kasvitieteilijän näkökulman aiheeseen.

VI Maalla on voimaa: Tulivuoret ja maanjäristykset
Dos. Martti Lehtinen
Maapallon sisuksissa vaikuttavat valtavat voimat ilmenevät usein tuhoisina tulivuorenpurkauksina ja maanjäristyksinä. Luennossa selvitetään luonnonmullistusten eri vaiheita ja sijaintipaikkoja.

VII Meret ja niiden tutkimus
Prof. Matti Leppäranta
Fysikaalinen meritiede tutkii merten lämpötilaa ja suolaisuutta; virtauksia ja aallokkoja; jäätä, valaistusoloja sekä merten roolia maapallon ilmastosysteemissä. Luennossa käsitellään myös merentutkimustyötä sekä Itämeren tutkimusta Suomessa.

VIII Tutkimus ja luonnon monimuotoisuus
Dos. Jyrki Muona
Eliöiden määrä maapallolla on valtava. Monet lajit ovat vielä tuntemattomia. Taksonomi selvittää tätä aluetta ja pyrkii muodostamaan arvion lajien keskinäisistä sukulaissuhteista. Samalla hän luo pohjan vertailevalle biologiselle tutkimukselle. Hän selvittää myös, mitä lajeja määrätyillä alueella esiintyy ja olisiko jotain tehtävissä niiden aseman turvaamiseksi.

Margit Koskinen
Luonnon armoilla -kasettisarjan ohjaajan opas
1999

Takaisin