Helsingin yliopisto Helsingin yliopisto - Ikäihmisten yliopisto
 

Katse kaukoitään

Toimittanut Marja Silde
8 x n.60min
Ilmestyy helmikuussa 2005

Korean talousihme
KTL Kristiina Korhonen
Korean niemimaan jaon jälkeen Etelä-Korea oli kehitysmaa ja kahdesta Koreasta köyhempi. Vuonna 1996 Etelä-Koreasta tuli OECD:n jäsen ja nykyään maa on maailman kahdenneksitoista suurin kauppavaltio. Miten Etelä-Korean talousihme toteutettiin? Entä minkälaisia näkymiä nykytilanne avaa Koreoiden yhdistymiselle?

Mongolia eilen, tänään, huomenna
Prof. Erkki Jauhiainen
Mongolia tunnetaan Euroopassa ehkä parhaiten pelottavan Tsingiskaanin suurvaltakuntana. Luennossa esitellään Mongolian mahtavaa menneisyyttä sekä pohditaan köyhän ja syrjäisen, karujen luonnonolojen muovaaman maan tulevaisuudennäkymiä.

Kotien ja katujen Intia
VTM Mikko Zenger
Intia on sekoitus kiihkeästi muuttuvaa nykyaikaa sekä vuosituhantista kulttuuriperintöä. Luennossa tarkastellaan nyky-Intian yhteiskunnallisia ilmiöitä ja ongelmia - kuten köyhyyttä sekä naisten ja lasten heikkoa asemaa - maaseudun perinteisiä arvoja ja tapakulttuuria vasten.

Kiinan yhteiskunta ja sen haasteet
VTL Anita Kelles-Viitanen
Vapaan markkinatalouden avulla sadat miljoonat kiinalaiset ovat vapautuneet köyhyydestä. Kiina-ilmiöllä on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Luennossa pohditaan eri väestönosien - naisten, työläisten, vammaisten, etnisten vähemmistöjen, toisinajattelijoiden - asemaa globaalin talouden, horjuvan demokratian sekä puutteellisten ihmisoikeuksien puristuksessa.

 Filippiinien kulttuurinen monimuotoisuus
Dos. Ritva Kivikkokangas-Sandgren
Filippiiniläiset ovat saaneet vuosisatojen aikana useita kulttuurivaikutteita sulatettavakseen. Kiinalaiset, hindulaiset sekä amerikkalaiset kulttuurikerrostumat kuten myös espanjalaisten kolonialismi näkyvät yhä Filippiinien nykyisyydessä; sekä ympäristössä että yhteiskunnassa.

Karhun kansat - suomensukuisten kansojen nykytilanne Siperiassa
Prof. Juha Pentikäinen
Suomensukuiset kansat Siperiassa ovat kohdanneet historiansa aikana monia vaikeuksia; milloin vallanpitäjät ovat vainonneet heitä, milloin luonnonolot ja ympäristöongelmat ovat vaikeuttaneet elämää. Kulttuuri on silti säilynyt kiveen hakatussa ja mieleen tallennetussa, suullisessa muistissa, joissa myös on elänyt kansojen vanhin myytti karhusta.

Tee - taide - tasapaino
FT Minna Torniainen
Japanilaisen teetaiteen juuret juontavat yli viiden sadan vuoden päähän. Teetaiteesta löytyy monia japanilaiselle kulttuurille ominaisia piirteitä. Siinä yhdistyvät pitkälle kehitetty esteettinen esine-, ateria- ja tilakokonaisuus, tarkoin säädelty tapaetiketti sekä harmonialla kultivoitu mieli.

Kurkistus Kaukoidän talouteen
KTL Kristiina Korhonen
Luennossa kartoitetaan Kaukoidän alueen talouden kehitystä sekä kehitysnäkymiä.

Takaisin