Adobe Connect (AC)

Etusivu

Mikä AC on?

Tekniset ohjeet

AC:n opetuskäyttö

AC:n muu käyttö

Presenter

Ohjeet yhteistyöoppilaitoksille

Mitä laitteita osallistuminen Adobe Connect -opetukseen vaatii?
Verkkokokousympäristön neuvonta ennen opintojen alkua
Ohjeet testi-istuntoa varten
Verkkokokousympäristöjen osoitteet
Verkkokokousympäristön tuki opetuksen aikana

Avoimen yliopiston etäopinnoissa käytetään opetuksen välittämiseen AC-verkkokokousympäristöä, jonka avulla opettaja voi luennoida opintoryhmälle internetin kautta.

Ohjeet tuutorille Tehtävät ennen verkkoluennon alkamista ja opetuksen aikana

Mitä laitteita osallistuminen Adobe Connect -opetukseen vaatii?

Kun verkkoluentoja järjestetään reaaliajassa oppilaitoksen opinto-/opiskelijaryhmälle, oppilaitos tarvitsee luokkahuoneen/-tilan, jossa on yksi

  • tietokone ja nettiyhteys
  • datajektori ja valkokangas
  • kaiuttimet, joiden äänentoisto kuuluu koko huoneeseen (esim. kannettavan tietokoneen sisäänrakennettu kaiutin ei yleensä riitä, vaan tietokoneeseen kytketään erilliset kaiuttimet)
  • ryhmämikrofoni ja webkamera, jotka oppilaitoksen tulee hankkia AC:lla välitettävää opetusta varten.

Suositeltavat oheislaitteet (Helsingin yliopiston Adobe Connect -tukisivusto)
Sopivista laitehankinnoista voi tarvittaessa keskustella myös Avoimen yliopiston verkko-opetuksen tuen kanssa.

Verkkokokousympäristön neuvonta ennen opintojen alkua

Avoin yliopisto neuvoo verkkokokousympäristön käytössä ja on apuna ohjelman testaamisessa. Oheislaitteiden ja ohjelman toimivuus varmistetaan aina testi-istunnolla ennen opetusistuntoja. Testi-istunnot järjestetään muutama viikko ennen opetusta.

Avoimessa yliopistossa testi-istuntojen järjestämisestä vastaa oppiaineen koulutussuunnittelija yhdessä verkko-opetuksen tuken kanssa. Suunnittelija on yhteydessä oppilaitoksen yhteyshenkilöön hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua ja sopii yhteyshenkilön kanssa oppilaitoksen tarkemmat testausajat.

Ohjeet testi-istuntoa varten

Testi-istunto pitää järjestää samassa tilassa kuin missä itse opetuskin tapahtuu.
Testi-istunnot tapahtuvat aina seuraavassa osoitteessa https://connectpro.helsinki.fi/avointesti/. Oppilaitoksen atk-tuen (mikäli sellainen on käytettävissä) ja tuutorin on hyvä olla mukana testi-istunnossa. Oppilaitoksen omien laitteiden toimivuus pitää varmistaa jo ennen testi-istuntoa.

  • Kirjaudu verkkokokousympäristöön eli osoitteeseen https://connectpro.helsinki.fi/avointesti/ vieraana (as a guest) antamalla nimeksi " oma ja/tai oppilaitoksen nimi. Saatat joutua hetken odottamaan kirjautumisessa, sillä sinut hyväksytään sisälle. Jos menet verkkokokousympäristöön käyttämältäsi koneelta ihan ensimmäistä kertaa, ohjelmisto kysyy pari englanninkielistä kysymystä pikku ikkunoissa. Valitse niihin myöntävä vastaus eli Accept tai Yes, sillä näin annat luvan sille, että verkkokokousympäristö skaalautuu miellyttävämmin tietokoneesi ikkunaan.
  • Kun olet sisällä kokousympäristössä, sinulle annetaan oikeudet käyttää mikrofonia ja kameraa. Kun tämä on tehty, noudata kokousalueella näkyviä mikrofoniin liittyviä ohjeita. Jos mikrofonin toimivuudessa on ongelmia, voit tarkistaa tilanteen mikrofoniasetusten ohjeen avulla. Voit myös viestiä mahdollisista ongelmista chatin kautta.
  • Huolehdi istunnon aikana, että laitat mikrofonin päälle ”lukko” -kuvakkeesta silloin kun käytät omaa puheenvuoroa ja sitten taas pois päältä samasta lukko-kuvakkeesta, kun oma puhe loppuu. Mikrofoni (TALK-painike) sijaitsee kokousympäristön vasemmassa alalaidassa.

Ohje oman koneen ääniasetusten tarkistamiseen
Ohje mikrofonin äänen asennukseen ja testaamiseen

Verkkokokousympäristöjen osoitteet

Jokaisella opintojaksolla on oma erillinen osoitteensa. Osoitteet on koottu omalle verkkosivulleen. Tuutori pääsee kirjautumaan verkkokokousympäristöön myös verkko-oppimisympäristön kautta.

Verkkokokousympäristöjen osoitteet

Verkkokokousympäristön tuki opetuksen aikana

Tietyillä etukäteisjärjestelyillä varmistetaan se, että opetustilanteessa oppilaitoksen opintoryhmä pääsee varmasti mukaan.

Huomioi erityisesti seuraavat asiat:

  • Yhteyden testaamiselle pitää varata riittävästi aikaa ennen itse opetuksen alkua. On suositeltavaa, että oppilaitos aloittaa testaamisen n. 30 min ennen opetuksen alkua. Tämä tulee huomioida myös tilavarauksia tehtäessä.
  • Siinä tapauksessa, että testaamisen ja yhteyden avaa joku muu henkilö kuin tuutori, ko. henkilöllä tulee olla tiedossa osoite, johon kirjaudutaan. Tuutori pääsee kirjautumaan ohjelmaan myös verkko-oppimisympäristön kautta.
  • Avoimessa yliopistossa päivystää istuntojen aikana Adobe Connect -tuki Olli Haajanen, puh. 050 595 89 85. Ongelmatilanteissa kannattaa välittömästi soittaa em. numeroon.

Lisätietoja Avoimessa yliopistossa antavat Eeva-Riitta Koivunen ja Tuija Kiukkola.