Uusi opintotarjontapalvelu Opinto-oppaat Yhteystiedot

PL 9, 00014 Helsingin yliopisto
Yhteystiedot

Opiskelijaneuvonta
Ota yhteyttä

Tenttipalvelu
Ota yhteyttä

Muut yhteystiedot
Henkilöstö
Yhteistyöoppilaitokset

Minun oppiaineeni: Pauliina Ihalainen ja viestintä

Opinto-ohjelmissa on ilmoittautumisohjeet sekä tiedot opintojen sisällöistä, maksuista, ajoista, paikoista, toteuttajasta jne. Kuva: Päivi Leppänen

Helsinki-Jyväskylä-Helsinki

Pauliina Ihalainen. Kuva: Kaisa Saario

Yhteiskuntapolitiikan opintoja Jyväskylässä, töitä ja töiden ohella Avoimen yliopiston viestinnän perusopintoja Helsingissä. Pauliina Ihalainen kuvailee itseään laiskaksi, mutta sitä on hankala uskoa, kun hän listaa, mitä hänen normaali arkensa on sisältänyt viimeisen vuoden ajan.

Pauliina haki kolme vuotta sitten opiskelemaan yhteiskuntapolitiikkaa Helsingin, Turun ja Jyväskylän yliopistoihin. Hän pääsi sisään Jyväskylään, ja niin paljasjalkainen helsinkiläinen muutti Keski-Suomeen. Yliopistoelämä maistui, mutta viikonloppuisin piti päästä pääkaupunkiseudulle näkemään perhettä ja ystäviä. Kaupunkien välillä ravaaminen alkoi väsyttää.

Toisena opiskeluvuotenaan Pauliina päätti muuttaa takaisin ja pyrkiä uudestaan Helsingin yliopistoon. Muutto toteutui, mutta lukumotivaatio oli hukassa. Pääsykoeprosessin vasta vähän aikaa sitten läpikäyneenä ja opiskelupaikan jo saaneena energiaa ei riittänyt samalla tavalla. ”Yritin lukea ja kävin pääsykokeissa, mutta ei siitä mitään tullut,” Pauliina sanoo. ”En vaan jaksanut sitä rumbaa enää.”

Verkko-opiskelusta eniten irti

Pauliina alkoi selvittää etäopiskelumahdollisuuksia, jotta voisi jäädä Helsinkiin. Hän pohti ensin Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston verkkokursseja, mutta löysikin netistä Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston. Mahdollisuus lähiopintoihin Helsingissä kiinnosti, ja kun Jyväskylässä suhtauduttiin myönteisesti toisen yliopiston kurssivaatimuksilla suoritettuihin sivuaineopintoihin, Pauliina ilmoittautui viestinnän perusopintokokonaisuuteen. ”Viestintä alkoi vain kiinnostaa. En tiedä, mistä se lähti. Ehkä kun on monia kavereita, jotka opiskelevat sitä ja ovat viihtyneet.”

Opintoihin Pauliina on ollut hyvin tyytyväinen. Erityisesti Pauliina kehuu Avoimen opintojen joustavuutta, joka oli hänelle välttämätöntä ja mahdollisti pääkaupunkiseudulla pysymisen. Avoimen viestinnän kursseilla saa suoritustavan usein valita kirjatentin, verkko-opintojen sekä luentomuotoisen opiskelun väliltä. Pauliina teki opintojen ohessa kaksi päivää viikossa töitä helsinkiläisessä vaateliikkeessä ja suoritti edelleen opintoja myös Jyväskylään. Olosuhteiden takia Pauliina joutui suorittamaan suurimman osan kursseista tenttimällä tai verkossa, vaikka se ei ollutkaan hänelle mielekkäin tapa. ”Olen hirveän huono opiskelemaan yksin. Luennoilla oli hyvä henki, mutta elämäntilanteeseeni sopi paremmin etäopiskelu.”

Hän koki verkossa opiskelun huomattavasti mielekkäämmäksi kuin kirjatentit, sillä aiheita tuli työstettyä ihan eri tavalla kuin pelkästään ulkoa opeteltaessa. ”Viestintäpolitiikan tenttiin piti lukea neljä kirjaa lakitekstiä. Ei sellaista pysty omaksumaan niin nopeasti,” Pauliina sanoo ja jatkaa, että vaihdettuaan kyseisen kurssin verkko-opintomuotoon se tuntuikin paljon mielenkiintoisemmalta, sillä aiheisiin sai käytännönläheisemmän lähestymistavan.

Ystävistä motivaatiota

Pauliina suosittelee Avoimessa opiskelua kaikille, joita yliopisto-opiskelu kiinnostaa, mutta jotka eivät vielä tiedä, mitä haluaisivat opiskella. Pauliina itsekin pohti lukion ja Ranskassa vietetyn au pair -vuoden jälkeen, haluaisiko hän jatkaa ranskan opiskelua yliopistotasolla. Hän kävi Avoimessa yliopistossa muutaman ranskan kurssin, mutta loppujen lopuksi yhteiskuntatieteet kiinnostivat enemmän.

Omatoimiseen opiskeluun tottumattomana opiskelijaympäristön puuttuminen Helsingissä oli Pauliinalle hankalaa. ”Jyväskylässä se on se juttu, siellä on ne opiskelukaverit joiden kanssa mennään yhdessä kirjastolle tai luennoille.” Motivaatiota itsenäiseen opiskeluun Pauliina löysi lopulta Helsingistäkin kavereista, kun Aalto-yliopistossa opiskeleva ystävä otti Pauliinan mukaan oman yliopistonsa kirjastolle. Vaikka kaverukset opiskelevat täysin eri oppiaineita, toiselta sai kirjastolla tukea ja kannustusta.

Kahden koulun, kahden kaupungin ja työn yhdistäminen vaati pitkiä päiviä, mutta Pauliina ei kokenut tätä liian työlääksi. Vaikka matkaaminen Helsingin ja Jyväskylän välillä ei päättynytkään, Pauliina on ollut ratkaisuunsa tyytyväinen. ”Nyt on aina kiva mennä Jyväskylään. Pyrin yleensä jäämään yöksi, jotta ehdin nähdä kavereita,” hän kertoo. Yösijan löytyminen ei ole vaikeaa, päinvastoin – kaverit tappelevat siitä, kuka saa Pauliinan luokseen kylään. ”Ne on aina että ’se tulee meille, ei kun se tulee meille’,” hän nauraa. Viestinnän opintojen jälkeen Pauliina kirjoittaa kandintyötään ja suorittaa etäopintoja Jyväskylään, mutta Avoimessa yliopistossa jatkaminenkaan ei ole poissuljettu. ”Akateeminen englanti on vielä suorittamatta, sen voisin tehdä ensi syksynä,” hän pohtii.

(julkaistu 21.8.2012)


Opiskelijablogi

Ajankohtaista