Suomi ja Euroopan unioni -ohjelmasarja

Radiosarja on toteutettu Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston, yleisen valtio-opin laitoksen ja YLE Radio 1:n tiede- ja opetusohjelmien yhteistyönä. Sarja käsittelee Euroopan unionia, ja sen on toimittanut Pirjo Koskinen.

 

Ohjelmasarjan osat ja teemat

17.10.2006 VALTA EUROOPAN UNIONISSA
Onko suomalaisilla valtaa Euroopan unionissa? Mitä valta näin suuressa koneistossa on? Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitoksen professori Turo Virtanen kertoo uudenlaisista johtamisen vaatimuksista ja valtapelistä Euroopan unionissa.

Mp3-tiedosto (25:59)

24.10.2006 LAAJENTUMISEN HAASTEET
Euroopan unioni laajentui kaksi vuotta sitten 25 jäsenvaltion suuruiseksi organisaatioksi. EU:n historian mittavinta laajentumista pelättiin etukäteen, mutta ovatko pelot osoittautuneet aiheellisiksi? Tähän vastaa dosentti Henri Vogt Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitokselta.

Mp3-tiedosto (26:02)

 

31.10.2006 TARVITAANKO PERUSTUSLAKIA?
Euroopan unionin perustuslaki on kohdannut suurta vastustusta. Tarvitaanko EU:n yhteistä perustuslakia, ja mistä siinä oikeastaan on kysymys? Haastateltavana on Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Teija Tiilikainen Helsingin yliopistosta.

Mp3-tiedosto (26:04)

 

7.11.2006 BUDJETTI PUNTARISSA
Euroopan unioni on byrokraattinen organisaatio, jossa rahaa tuhlataan suuren koneiston pyörittämiseen. Lisäksi Suomen EU- jäsenyys maksaa aivan liikaa, varsinkin Suomen siirryttyä nettosaajasta nettomaksajamaaksi. Pitävätkö nämä usein kuultavat väitteet paikkaansa? EU:n erityisasiantuntija Martti Salmi valtioneuvoston kansliasta kertoo EU:n budjetista.

Mp3-tiedosto (26:29)
 
14.11.2006 TURVALLISUUSPOLITIIKKA
Keskustelu turvallisuudesta on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti Euroopan unionissa. Mistä tämä johtuu, ja mitä kaikkea yhteisellä turvallisuuspolitiikalla tarkoitetaan? Haastateltavana puolustuspolitiikan neuvos Mari Eteläpää Euroopan unionin neuvostosta poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteasta.

Mp3-tiedosto (26:27)

 

21.11.2006 EU JA MUU MAAILMA
Euroopan unioni on 25 valtion välinen sopimus, jonka tarkoituksena on estää sotia ja luoda rauhaa niin omassa maanosassamme kuin yhä enemmän myös muualla maailmassa. Näin ainakin teoriassa, mutta ovatko motiivit todellisuudessa aina näin kauniita? Onko EU:lla erityistä annettavaa muulle maailmalle, ja miltä näyttää Euroopan unionin tulevaisuus? Muun muassa näistä asioista puhuu professori Heikki Patomäki Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitokselta.

Mp3-tiedosto (26:28)