Ravitsemustieteen perusteita

Ketoaineiden vaikutus aineenvaihduntaan

Jos solujen hiilihydraattien saanti on niukkaa, muodostuu elimistössä rasvojen palamisen yhteydessä happamia ketoaineita.

Ketoaineista osa erittyy virtsassa ja hengityksen kautta. Siksi niukkahiilihydraattinen dieetti saattaa nopeuttaa laihtumista. Ketoaineet aiheuttavat myös ruokahaluttomuutta, mikä voi edelleen heikentää energiansaantia. Vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät muuta elimistön happo-emästasapainoa, sillä elimistössä happojen ja emästen määrä on tarkkaan säädelty (ks. happo-emästasapaino).

Ruokavaliot, jotka sisältävät enimmäkseen proteiineja ja/tai rasvoja ja vain vähän hiilihydraatteja, eivät ole suositeltavia. Ne voivat lisätä sydän- ja verisuonitautien, joidenkin syöpätautien ja osteoporoosin vaaraa. Näiden dieettien pitkäaikaisvaikutuksia terveydelle tunnetaan huonosti.

Aineenvaihdunnallisissa sairauksissa, kuten hoitamattomassa diabeteksessa, voi ketoaineiden määrä lisääntyä merkittävästi, mikä saattaa horjuttaa elimistön happo-emästasapainoa. Tämä häiritsee normaalia aineenvaihduntaa, joka vaatii vakio-pH:n toimiakseen. Tila on pitkään jatkuessaan terveydelle vaarallinen.

Pohdi, miten hiilihydraattien rajoitus vaikuttaa ruokavalion kokonaisuuteen!